İçeriğe geç

Hatun Kelimesinin Kökü Nedir

Hatun hangi köken?

Etimoloji ve Tarih İslam Ansiklopedisi’ne göre “Hatun, Göktürkler’in ve daha sonraki Türk hükümdarlarının eşleri ve kadın akrabaları tarafından taşınan Soğd kökenli bir unvandır.”

Hatun Öz Türkçe mi?

Hatun, aynı anlama gelen Sogdian χwatēn kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Xwaten, Sogdian χwa “kendi” ve tāw “güç, kuvvetli” kelimelerinin bir bileşiğidir. Hatun (ḳatunıg), Orhun yazıtlarında bahsedilecek kadar eski bir kelimedir.

Eski Türklerde hatun ne demek?

Orta Asya’daki ilk Türk devletlerinde erkekler ve kadınlar eşit haklara sahipti. Hanlara ek olarak, hatun adı verilen eşleri de devlet yönetiminde söz sahibiydi. Kadınlar at biniyor, ok atıyor, top oynuyor, güreş gibi zor sporlar yapıyor ve savaşlara katılıyordu.

Hatun Arapça mı?

Hatun isminin kökeni: Bu isim Farsça kökenli olup ilk olarak Pers İmparatorluğu döneminde kullanılmıştır.

Hatun kökeni bakımından Türkçe mi?

Eski Türkçedeki “kraliçe” anlamına gelen χatun veya ḳatun kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Hotan-Saka kelimesi χattuna’dan veya aynı anlamına gelen Sogdian kelimesi χwatēn’den ödünç alınmıştır. Bu kelime, Sogdian kelimesi χwatāw “kral, hükümdar”ın dişil halidir. Bu kelime, Sogdian kelimesi χwa “kendi” ve Sogdian kelimesi tāw “güç, kuvvetli” kelimelerinin bir bileşimidir.

Arapça avrat ne demek?

Arapçada, awret (Arapça: عورة) genellikle “çıplaklık” anlamına gelen ‘-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca’da, “avrat” kelimesi Arapça “avret” kökünden türemiştir ve genellikle “kadın” anlamına gelir.

Osmanlıca hatun ne demek?

Türk ve Moğollarda yönetici aileye mensup kadınlar için kullanılan bir unvan. Türk ve Moğol lehçelerinde ḫatun, ḫātyn, ḫotun; katun, katyn, bayan gibi çeşitli şekillerde görülen, Arapçaya hâtûn (çoğulu havâtîn) olarak da geçmiş olan kelimenin etimolojisi tam olarak bilinmemektedir.

Eski Türklerde avrat ne demek?

Yani selasü “avrâtil leküm مكل تاروع ثلث” ifadesindeki “avrât” kelimesi “kadın” anlamına değil, “örtüsü açık, örtüsüz, ‘kadının parçası olmaksızın’” anlamına gelmektedir.

Avrat kusurlu demek mi?

Cleapetturkey | Kadın kelimesinin farklı dillerde ne anlama geldiğine bir bakalım. Avrat: Arapçada “kusurlu” anlamına gelir.

Göktürkçe hatun ne demek?

Kadın ve Hanım “Katun”dan gelir. “Katun” bir unvandır, Kağan gibi.

Osmanlı’da avrat ne demek?

Avrat kelimesi geçmişte yaygın olarak kullanılan ancak günümüzde pek kullanılmayan kelimelerden biridir. Kadın eşler için kullanılan bir terimdir ve anlamını yitirmiş argo ve kaba bir terim olarak bilinmektedir.

TDK hatun ne demek?

Kadından başka ikinci anlamı hanımdır. Bazı eşler eşleri için “Hatun” kelimesini de kullanırlar. Bu nedenle eş anlamına da gelir. Bir diğer anlamı ise geçmişte hükümdarların ve hanların eşlerine Hatun denirdi.

Dinimizde hatun ne demek?

Hatun, Hunlar zamanından itibaren İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hükümdarın eşinin resmi unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde kadınlar devlet işlerinde söz sahibiydi ve protokolde yer almaktaydı.

Hatunun karşılığı nedir?

Yetişkin kadınlar için kullanılan “avrat, hanım, hanımefendi, kadın, eş ve karı” sözcükleri standart dilde ve Türk lehçelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmada Türkiye Türk lehçelerinde “avrat, bayan, hanımefendi, hatun, kadın ve eş” sözcüklerinin kullanımı ele alınmıştır.

Eski Türkçede eşe ne denir?

Eski Türkçede “eş, hanım, eş” anlamına gelen kisi kelimesi vardır. Bu kelime “kişi” kelimesiyle karıştırılır çünkü Uygur yazılı metinlerinde S/Ş ayrımı sıklıkla yapılmaz.

Hatun Türk ismi mi?

Hatun kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir. Bu kelime olumlu bir çağrışım yaratır. Flirt, woman, wife, dating, lady gibi yabancı kelimelerden çok daha güzel ve olumlu değerler ve anlamlar içerir.

Hatun Türkçe anlamı nedir?

Kadından başka ikinci anlamı hanımdır. Bazı eşler eşleri için “Hatun” kelimesini de kullanırlar. Bu nedenle eş anlamına da gelir. Bir diğer anlamı ise geçmişte hükümdarların ve hanların eşlerine Hatun denirdi.

Hatun ne demek din?

Hatun, Hunlar zamanından itibaren İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hükümdarın eşinin resmi unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde kadınlar devlet işlerinde söz sahibiydi ve protokolde yer almaktaydı.

Eski Türklerde eşe ne denirdi?

“Eski Türklerde ‘ev hanımı’ kadındı: bu nedenle, bir ev hanımı için en yaygın kelime ‘evci’ idi. Göktürkler arasında buna ‘karı’ derlerdi. Osmanlıların ‘ev’ ve Çağatay Türklerinin ‘düğün’ kelimeleri de çok anlamlı ve derindi.

Kaynak: teyna.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gazikent Escort