Belirtisiz isim tamlaması nasıl anlaşılır?
Belirsiz isim tamlaması Belirsiz isim tamlamasında tümleç hiçbir ek almaz, yani yalın haldedir; sıfat-fiil ise iyelik eki alır: şeker bal, sel felaketi.
İsim tamlaması bulmak için hangi sorular sorulur?
Bazı isim öbeklerinde, tamamlayıcı, tamamlayıcıya “-Kimin, -Ne” soruları sorularak bulunur. -Sınıfınıza yeni arkadaşımız geldi mi? -İçimizde baharın sevincini hissediyoruz. Bunlar, birden fazla isim öbeğinin bir araya gelmesiyle oluşan öbeklerdir.
Belirtisiz isim tamlamasında araya sözcük girer mi?
Türk Türkçesinde belirsiz isim tamlaması yapısında bulunan özel isimlere durum veya belirtme ekleri eklendiğinde zamir n eklenir ve “Çarşıbaşı’na”, “Eminönü’ne”, “Kırklareli’ne”, “Köybaşı’nı” . “, “Osmaneli’ne” şeklinde yazılır.
Hanımeli belirtisiz isim tamlaması mıdır?
Belirsiz isim tamlamaları tek bir kavrama işaret ettikleri için birleşik sözcük oluşturmaya uygun yapılardır ve bu şekilde kurulan birleşik sözcüklere Türkçede sıkça rastlanır (ayakkabı, dur, hanımeli, beypazarı vb.).
Benim evim isim tamlaması mı?
(Benim) evim, (senin) işin vb.” (Korkmaz 2003: 261-262) ifadesinde iyelik eki almış bir isim öbeğinden söz etmektedir.
Demir kapı isim tamlaması mı?
Uzun yıllar boyunca “altın bilezik”, “tahta kaşık”, “cam bardak”, “demir kapı” gibi bu ve benzeri sözcüklerden oluşan ifadelerin eksiz isim öbekleri olduğuna inanılıyordu. Günümüzde bunların sıfat öbekleri olduğu görüşü giderek yaygınlaşıyor ve bilimsel yayınlarda da bu şekilde ele alınıyor.
Bir cümlede isim tamlaması nasıl bulunur?
En az iki sözcükten oluşan, birinci sözcüğe tamamlayıcı, ikinci sözcüğe tamamlayıcı adı verilen sözcük gruplarına isim öbekleri denir. İsim öbeklerinde tamamlayıcı ekler -in, -ın, -ün, -un; ekler ise -ı, -i, -u, -ü’dür.
İsim ve sıfat tamlamaları nasıl ayırt edilir?
Bir ismin renk, şekil, durum veya sayı gibi özelliklerini belirten kelimelere sıfat denir. Sıfat ve isimlerden oluşan ifadelere sıfat öbekleri denir. Sıfatlar her zaman isimlerden önce gelir. Bu nedenle, sıfat öbeklerinde tamamlayıcı isimdir ve tamamlayıcı sıfattır.
Tamlayanı düşmüş isim tamlaması nedir?
Eksik tamamlayıcıları olan ifadeler; Bu, tamamlayıcısı zamir olan isim öbeklerinde tamamlayıcıyı çıkararak oluşturulan bir tür ifadedir. Örneğin, “benim kalemim” ifadesi sadece “benim kalemim” olarak da oluşturulabilir. Bu durumda tamamlayıcı kelime “benim” açıkça belirtilmemiş olsa da, anlam sahiplik ekiyle korunur.
Kocaeli ne mi Kocaeli ye mi?
Kocaeli, rumeli ve tunceli bileşik sözcükleri belirsiz isim tamlaması yapısında olmalarına rağmen, giderek “tek sözcük” olarak algılanmaya başlandıklarından, bağlaç “y” ünsüzüyle birlikte kullanılmaktadır (kocaeli’ye, kocaeli’ yi, vb.).
Adapazarı hangi tamlama?
Kullanılan birleşik isimlerin çoğu belirsiz artikel biçiminde kullanılmaktadır: Adapazarı, Kuşadası, Boğaziçi.
Takısız isim tamlaması var mı?
“Türkçede eksiz veya çekimsiz isim tamlaması yoktur.” demek doğru değildir; çünkü tartışmalardan da anlaşılacağı üzere Eski Türkçe metinlerde sıkça kullanılmıştır.
Belirtisiz isim tamlamasına hangi sorular sorulur?
Tamamlayıcının bir ek aldığı ve tamamlayıcının almadığı belirsiz isim öbeklerinde, belirsiz isim öbeğini bulmak için tamamlayıcıya sorulması gereken soru “ne”dir. “Ne” yerine “ne”, “kaç tane”, “ne kadar”, “nasıl” gibi sorular sorarsanız, belirsiz isim öbeğini değil sıfat öbeğini bulursunuz.
Belirtili ve belirtisiz isim tamlaması arasındaki fark nedir?
Ek almayan ifadelere eksiz isim öbekleri denir. Örneğin: 1- yedek parçalar 2- mermer tezgahlar. Bazı isim öbeklerinde hem tamamlayıcı hem de tamamlayıcı ek alır. Örnekler: 1- Mehmet’in evi 2- kapı kolu. 3 veya daha fazla kelimeden oluşan kelime gruplarına zincirleme isim öbekleri denir.
Tamlamalar kaça ayrılır?
Toplamda dört çeşit isim öbeği vardır. Bunlar: belirli isim öbeği, belirsiz isim öbeği, bağlantısız isim öbeği, zincirleme isim öbeğidir.
Bir cümlenin isim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?
En az iki sözcükten oluşan, birinci sözcüğe tamamlayıcı, ikinci sözcüğe tamamlayıcı adı verilen sözcük gruplarına isim öbekleri denir. İsim öbeklerinde tamamlayıcı ekler -in, -ın, -ün, -un; ekler ise -ı, -i, -u, -ü’dür.
Sıfat tamlaması olup olmadığını nasıl anlarız?
Bir sıfat tarafından tanımlanan veya belirtilen ismin oluşturduğu kelime grubuna “sıfat öbeği” denir. Her sıfat bir sıfat öbeği oluşturur. Bir sıfatın geçtiği her yerde, sıfat öbeği de geçer.
Takısız isim tamlaması nedir örnek?
Örneklerle konu açıklaması, eksiz isim öbekleri: Eksiz isim öbeği, ismin nelerden oluştuğunu açıklar. Örneğin, tahta kaşık tahtadan yapılır, deri ceket deriden yapılır, bakır tel bakırdan yapılır, demir kapı demirden yapılır, gümüş kemer gümüşten yapılır, yün çoraplar yünden yapılır, vb. Örnekler şunlardır:
Tamlayan ve tamlananı nasıl buluruz?
Hazırlık kitaplarında isim tamlamaları açıklanırken, tamamlayıcı sözcüğe “-ın, -in, -un, -ün, -nın, -nin…” gibi ekler, tamamlayıcı sözcüğe ise “-ı, -i, -sı, -si,…” gibi ekler verilir ve bu ekler “tamamlayıcı ek”, “tamamlayıcı ek” olarak adlandırılır (Sınav 2005: 107, Oğuz ve Yılmaz 2006: 162). Bu ikisine “tamamlayıcı ek” denir…
Kaynak: absam.com.tr