4734 Sayılı Kanun Nedir?
KAMU İHALE HUKUKU Madde 1 – Bu Kanunun amacı; kamu hukukuna tabi veya kamu denetimi altında bulunan veya kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
Kik hangi bakanlığa bağlıdır?
Madde 5 – Kamu İhale Kurumu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda belirtilen görevleri yapmak üzere kurulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. Kurumun merkezi Ankara’dadır. Kurumun bağlı olduğu bakanlık Maliye Bakanlığı’dır.
4735 Sayılı Kanun Nedir?
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu. Bu Kanunun amacı, Kamu İhale Kanunu uyarınca yapılan ihaleler için sözleşmelerin hazırlanması ve yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Bu kanunla akdedilen sözleşmeleri de kapsar.
Kik statüsü nedir?
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) “Kuruluşu”; Sermayesi tamamen veya kısmen Devlete ait olan, tekel malları ile temel mal ve hizmetlerin üretimi ve pazarlanması amacıyla kurulan, ağırlıklı olarak kâr amacı gütmeyen kamu iktisadi teşebbüsüdür.
4734 Sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girdi?
Kamu ihale sistemimizde kapsamlı değişiklikler getiren 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, 4734 sayılı Kanunda iki kez kapsamlı değişiklik yapılmıştır (4761/2003 sayılı Kanun ve 4964/2003 sayılı Kanun).
4734 sayılı Kanun 22. maddesi nedir?
Madde 22 – (Değişik: -4964/15 md.) c) Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyum ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetler, öncelikle ana sözleşmeye dayalı olarak düzenlenen ve toplam süresi üç yılı geçmeyen sözleşmelerle veya tüzel kişiden temin edilir.
KİK sistemi nedir?
IMF’nin rehberliğinde, kamu idarelerinin hukuk çerçevesinde erişebildiği tüm kaynaklardan mal veya hizmet alımları ile inşaat ihalelerini düzenlemek ve izlemek amacıyla kurulmuştur. Kurumun bağlı olduğu bakanlık Maliye ve Hazine Bakanlığı’dır.
KİK üyelerini kim seçer?
Kurumun karar organı, Cumhurbaşkanı tarafından en az dört yıllık öğrenim görmüş olanlar arasından atanan bir başkan ve bir başkan yardımcısı olmak üzere dokuz üyeden oluşan Kamu İhale Kuruludur.
KİK ne iş yapar?
1.
5812 Sayılı Kanun Nedir?
Son olarak 4734 sayılı kanunun 5812 sayılı kanunla değiştirilmesiyle AB üye ülkeleri tarafından getirilen modern ihale usulleri ihale mevzuatımıza dahil edilmiştir. İhale sistemindeki bu değişikliklerle ihalelerde şeffaflığı ve açıklığı artırmaya yönelik uygulamalar için yasal altyapı oluşturulmuştur.
5846 sayılı kanun nedir kısaca?
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na (FSEK) göre, “eser”, sahibinin özelliklerini taşıyan ve bilim ve edebiyat, müzik, güzel sanatlar veya sinema eserleri sayılan her türlü fikir ve sanat ürününü ifade eder (Madde 1/a). Eserin sahibi, FSEK’e göre mali ve manevi haklara sahiptir.
2827 sayılı kanun nedir?
Madde 1 – Bu Kanunun amacı; nüfus planlaması, düşük ve kısırlaştırma işlemleri, olağanüstü haller ile doğum kontrol araç ve gereçlerinin temini, imalatı ve tespiti ile ilgili hususları düzenlemektir.
KİK kime bağlı?
Madde 5 – Kamu İhale Kurumu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda öngörülen görevleri yerine getirmek üzere kurulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. Kurumun merkezi Ankara’dadır. Kurumun bağlı olduğu bakanlık Maliye Bakanlığı’dır.
KİK ve İDT arasındaki fark nedir?
IDT ile KCC arasındaki temel fark faaliyet yapısıdır. IAT’ler ticari prensiplerle çalışırken, PBO’ların faaliyetleri tekel mal ve hizmetlerine yöneliktir ve dikkate alınması gereken temel husus ‘ticari prensipler’ yerine ‘kamu yararı’dır.
KİK kaç üyeden oluşur?
MADDE 5 – (1) Kurul, biri Başkan, biri Başkan Yardımcısı olmak üzere dokuz üyeden oluşur. (1) (2) Kurul, kurumun karar organıdır. Kurul, kanun ve diğer mevzuatla kendisine verilen görevleri yapar ve kendisine verilen yetkileri kullanır.
Kamu ihale kanunu neleri kapsar?
Kamu İhale Kanunu’nun 1. maddesinde; “Bu Kanunun amacı, kamu hukukuna tabi veya kamu denetimi altında bulunan veya kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.” denilmektedir.
Devlet ihale kanunu ne işe yarar?
Devlet Satınalma Kanunu, 1983 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun, genel bütçeye dahil dairelerin, yardımcı bütçeli idarelerin, özel idarelerin ve belediyelerin alım, satım, hizmet sunumu, inşaat, kiralama, takas, mülkiyet hakkı tesisi ve taşınmaz malların taşınmasını düzenler.
4734 sayılı kamu ihale kanununa göre verilecek yasaklama kararı yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarih itibariyle en geç kaç gün içinde verilir?
– 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 58. maddesinde; “Yasaklama kararları, yasaklanan fiil veya davranışın tespit edildiği tarihten itibaren en geç 45 gün içinde verilir.” hükmü yer almaktadır.
2024 yılı doğrudan temin limiti ne kadar?
Bu kapsamda Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan tebliğe göre 01.02.2024 – 31.01.2025 tarihleri arasında geçerli doğrudan alım limitleri aşağıda yer almaktadır. Büyükşehir sınırları içerisinde bulunan idareler için: 622.756,00 TL. Diğer idareler için: 207.
Kaynak: TipTauzmanlik.com