Türkçenin neden ayrılmaz?
– Dil ve lehçe isimleri büyük harflerle başlar. Bu yüzden bunun bir özel isim olduğunu belirledik. Kelime bir özel isimse, özel isimlere eklenen türetme ekleri, çokluk ekleri ve diğer ekler kesme işaretleriyle ayrılamaz. Başka bir deyişle, cümledeki “Türkçe”nin yazımı yanlıştır.
Türkçenin nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre Türkçe kelimesinin doğru yazımı “Türkçenin”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Türkçe’de mi Türkçe’de mi?
TDK’ya göre Türkçe mi Türkçe mi? TDK’ya göre Türkçe kelimesinin doğru yazımı “In Turkish”tir.
Türkçeye mi Türkçeye mi?
Türk Dil Kurumu’nun son düzenlemesine göre dil isimlerinin son ekleri kesme işareti ile ayrılamaz. Bu nedenle bu kelime yazılırken -ye eki eklenmez. Bu kelime Türkçe’de yanlış yazılmıştır. Doğru kullanımı Türkçe olmalıdır.
Türkçeye gelen ekler ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Türkçenin ekleri nasıl yazılır?
Türev ekleri, çokluk ekleri ve özel isimlere eklenen diğer ekler kesme işaretiyle ayrılamaz. Bu kelime Türkçe’de sıklıkla yanlış yazılır. Doğru kullanım Türkçe biçiminde olmalıdır.
Türkçe kelimesi nasıl yazılır?
25. Özel adlardan türetilen bütün sözcükler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Avrupalı, Avrupalılaşma, Asyalılık, Darwinizm, Konyalı, Bursalı vb.
Türkçe’de eki nasıl yazılır?
“Bulunma” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: Deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb.
Osmanlı’nın nasıl yazılır?
OSMANLI KELİMESİNİN ANLAMI XIII. Bu, 19. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu’da kurulan ve I. Dünya Savaşı’ndan sonra dağılan büyük Türk İmparatorluğu’nun üyelerini ifade eder. Bu kelime sıklıkla Osmanlılar, Osmanlılar olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “Osmanlılar” olmalıdır.
Türkçede de ayrı mı?
Bağlaç da / da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu izler: Hem kızı hem de gelini geldi. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Zor olsa bile.
Türkçede mi eki nedir?
Soru eki, Türkçe’de soru cümleleri oluşturmak için kullanılan mi ekidir. Önceki hecenin hem büyük hem de küçük ünlüsüne uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mi, mu veya mu’ya dönüştürülebilir: Eve geldin mi?
Kocaeli’de mi Kocaeli’de mi?
Kocaeli’de olmalı. Özel isimdir: “Kocaeli”, “Kastamonu” ve “Kayseri” gibi örnekleri ele alırsak, “Kayseri’de” demediğimiz gibi (aslında Kayseri = Kays+eri), bu kelimeyi “Kayseri’de” olarak kullanırız. Ayrıca olarak da kullanmalıyız.
Dil adlarına gelen ekler ayrılır mı?
Türetme ekleri, çoğul ekleri ve özel isimlere eklenen diğer ekler kesme işaretiyle ayrılmadığından, dil isimlerini kesme işaretiyle ayırmayız. Yanlış: İngilizce dilinin inceliklerini tam olarak bilen çevirmenler arıyoruz. Doğru: İngilizce dilinin inceliklerini iyi bilen çevirmenler arıyoruz.
Ki nerede ayrı yazılır?
Ayrı ayrı yazılan bağlaç: Bilmiyorum, bu nedenle, ayrıca, vb. Geçmişin hayali dünyaya değdiği zamanlar olabilir. Bazı örneklerde, bağlaçlar formülsel oldukları için yan yana yazılır: belki, çünkü, rağmen, beri, görünüşe göre, iken, sanki. Bu örneklerde, ek aynı zamanda küçük ünlülerin uyumuna da karşılık gelir.
Türkçeye en yakın dil nedir?
Dünyada Türkçeye en yakın dil Moğolcadır. Moğolcanın Türkçeye yakınlığı Türkçe ile aynı dil ailesine mensup olmasından kaynaklanmaktadır. Altay dil ailesine mensup olan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesinin diğer dilleri olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadır.
Türkçenin en önemli sorunu nedir?
Türkçenin bugün karşı karşıya olduğu en büyük sorun, dildeki yabancı unsurların artmasıdır. Her dilde yabancı kökenli kelimeler vardır. Hiçbir dil saf değildir. Türkçe de birçok dil konuşmuş ve birçok dilden onay almıştır.
Türkçeyi kim resmi dil kabul etti?
Yıldönümünüz kutlu olsun. Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe’yi resmi dil olarak tanıma kararını 745 yıl önce 13 Mayıs 1277’de vermesinin yıldönümü bugün resmi tatil olarak kutlanıyor.
Türkçe’yi nasıl yazılır TDK?
Dil adlarına eklenen ekler ayrı yazılmaz. Örneğin: Almancadan Türkçeye, Arapçadan… Bu kelime genellikle Türkçeden şeklinde yanlış yazılır.
Türkçenin temeli nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Kaynak: ceermotors.com.tr