Maki türleri nelerdir?
Maki terimi Akdeniz ikliminin bitki örtüsünü ifade eder. Tüm yıl boyunca yeşil kalan alçak bodur ağaçlardan ve çalılardan oluşur. Yaprakları yaz kuraklığına dayanacak şekilde sert, kaygan veya kadifemsi tüylerle kaplıdır. Maki’nin başlıca türleri; defne, mersin, çilek ağacı, zakkum, zeytin ağacı, harnup ağacı ve kermes meşesidir.
Psödomaki nedir örnek?
Pseudomachia, sahte maki olarak da bilinir. Bu maki benzeri bitkiler, örneğin Karadeniz bölgesinde bir orman yangını çıktığında ve bitki örtüsü zarar gördüğünde ortaya çıkabilir. Nem seven çalı topluluklarının genel adıdır.
Psödomaki nerede var?
Karadeniz kıyılarında, Akdeniz iklim koşullarına sahip bölgelerde Pseudomachia adı verilen başka bir bitki topluluğu daha vardır. Orman örtüsünün tahrip olduğu alanlarda dağılım gösterirler.
Ege’de psödomaki olur mu?
Pseudomachi (yabancı maki): Karadeniz kıyısındaki ormanların insan eliyle tahribi sonucu ortaya çıkan maki benzeri çalı topluluklarına verilen addır. Garig: Akdeniz ve Ege kıyılarında makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen, çok kısa, dikenli çalılardan oluşan bitki topluluklarıdır.
Maki maki ne demek?
Macchia, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre yüksekliğinde küçük ağaç veya çalılardan oluşan bir bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara maki denir. Macchia ağaçları, eskiden ormanlık olan alanların yangın veya insanlar tarafından yok edilmesiyle oluşmuştur.
Garig ne demek?
Garig, Akdeniz ve Ege kıyılarında makilerin tahrip olduğu alanlarda bulunan çok kısa, dikenli çalılardan oluşan bir bitki topluluğudur. Lavanta, kekik, funda, yasemin ve süpürge gibi türleri vardır.
Yalancı maki ne demek?
Pseudomaki (sahte maki), Karadeniz kıyısındaki ormanların bozulması sonucu gelişen maki benzeri, nemli çalı topluluklarına verilen isimdir. Çalı türleri ormanların bozulduğu yerlerde gelişir. Akdeniz iklim kuşağının dışında, bu iklimin hakim olduğu nemli bölgelerde, nemli türler maki türleriyle de karışır.
Garig nasıl oluşur?
Garig, Akdeniz ülkelerinde makinelerin tahribatı sonucu oluşan daha kısa çalı topluluklarına atıfta bulunur. Bu çalı türü tüm Akdeniz ülkelerinde bulunabilir. Bu bitki türü, doğanın tahribatından sonra bir tür iyileşme sağlamak için yaratılmıştır.
Maki tahribi sonucu ne olur?
Akdeniz bölgesinde bulunan maki elemanları veya çalılar ve çalılıklar ormanların tahribiyle oluşmuştur. Bunların tahribi, phrygana adı verilen alçak çalıların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylece, ormanın tahribatla gerileyen gelişimi bodur çalılara ve hatta bozkırlara yol açmıştır.
Step bitki örtüsü nedir?
Bölgede yaygın olan bozkır bitki örtüsü, az yağış alan oyuklarda ve platolarda bulunur. Bu bitki topluluğunda neredeyse hiç ağaç yoktur. Dikenli çalılar genellikle fark edilir. Ayrıca bozkır alanında nehirler boyunca görülebilen iğde, söğüt ve kavak ağaçları vardır.
Maki Türkiye’de nerede görülür?
Macchia bitki örtüsü: Sert yapraklı, kuraklığa dayanıklı bodur ağaç ve çalılardan oluşan Macchia, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde bulunur. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgeler Ede bölgesi, Marmara bölgesi ve Akdeniz bölgesidir. Macchia bitki örtüsü bu bölgelerde görülebilir.
Gür bitki örtüsü nedir?
Sıcaklık ve yağış gibi iklimsel unsurlar doğal bitki örtüsünün oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir. Yüksek sıcaklık ve nem bölgelerinde, yeryüzündeki bitki örtüsü gürdür; kurak, yarı kurak ve soğuk iklim bölgelerinde ise bitki örtüsü seyrek ve incedir.
Psödomaki türleri nelerdir?
Pseudomaquis’te hem maki hem de nemli orman türleri bulunur. Maki türlerine örnek olarak funda, çilek ağacı, sandal ağacı, Kermez meşesi, yabani ot, akçakesme, labdanum, defne, erguvan ağacı, terebinth ve katran ardıcı verilebilir.
Süpürge çalısı maki mi?
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerdeki makilerin başlıca türleri; çilek (Arbutus unedo), sandal ağacı (A.andrachne), funda (Erica arborea), süpürge otu (Calluna vulgaris), menengiç (Pistacia terebinthus), sakız (Pistacia lentiscus), mersin (Pistacia lentiscus), harnup (Ceratonia siligua), meşedir…
Erguvan maki mi?
Morfolojik ve botanik özellikleri: Genel dağılım alanı Güney Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye’nin güney, batı ve hatta kuzey Anadolu kıyılarında yetişir. Akdeniz kıyısındaki maki oluşumunun tipik unsurlarından biridir.
Step türleri nelerdir?
Bozkır bitki topluluğunun başlıca türleri kısa otlu, ayrık otu, sütleğen, tepeli ot, sardunya otu, kaz otu, yabani arpa, püskül çayır, hardal otu, beşik otu, papatya otu, yavşan otu, gelincik, papatya, hatmi, kekik, sütleğen, bal özü, yabani gül, böğürtlen ve daha birçok bitkidir.
Süpürge çalısı maki mi?
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerdeki makilerin başlıca türleri; çilek (Arbutus unedo), sandal ağacı (A.andrachne), funda (Erica arborea), süpürge otu (Calluna vulgaris), menengiç (Pistacia terebinthus), sakız (Pistacia lentiscus), mersin (Pistacia lentiscus), harnup (Ceratonia siligua), meşedir…
Garig türleri nelerdir?
Garig’in başlıca türleri; Kermez meşesi, Akçakesme, kekik, adaçayı, labdanum, katran ardıcı ve astragalus’tur. Garig formasyonu Frigana olarak da adlandırılır.
Zakkum maki mi?
Akdeniz iklimine en iyi uyum sağlayan maki türü zeytin ağaçlarıdır. Defne, mersin, çilek ağacı, harnup ve zakkum maki türlerinin yaygın örnekleridir.
Kaynak: Bildimbildim.com